Hallo Rosselle, Ari‘lle, Henk e.a.

Allereerst bedankt voor jullie aardige welkom-thuis kaart ! We zijn inmiddels alweer een weekje thuis en genieten nog na van de prachtige rondreis die we dankzij jullie hebben gemaakt. De hele reis was perfect georganiseerd en we waren zeer tevreden over de vriendelijke en behulpzame chauffeurs die ons hebben rondgereden en die vol enthousiasme hun kennis van het land en de cultuur met ons hebben willen delen.

Meneer Henk krijgt de hartelijke groeten van Herry die ons op Java rond reed en steeds meer ge•nteresseerd raakte in de zoektocht van Franoise naar haar familie-historie en in Semarang en Surabaja driftig mee zocht naar “oude gebouwen” en familie graven op het Makam Belanda. Ook op Sumba (gids Dani‘l en chauffeur Oscar) en Flores (Julius) waren we zeer tevreden over onze begeleiders. Op Java genoten we ook van de waanzinnig mooie en luxe onderkomens waarbij Surabaja’s Majahapit natuurlijk de kroon spande.

Sumba is een prachtig ongerept eilandje waar we nog wel wat langer hadden willen genieten van de verlaten stranden en we inwendig erg hebben moeten lachen om de uitgebreide verhandelingen van Dani‘l over de Protestantse en Gereformeerde geloofsgemeenschappen op het eiland. Duidelijk zijn stokpaardje! Op Flores waren we blij dat we ondanks jullie advies om de Kelimutu niet te beklimmen (het park was gesloten vanwege vulkanische activiteit) door Julius en jullie lokale agent zijn begeleid om toch de 8 km lange weg naar boven lopend af te leggen ( 4 uur ‘s-morgens) welke inspanning bij de opkomende zon over de kratermeren ruimschoots werd beloond.

Ook de boottocht vanuit Riung naar de Flores eilandjes was een heerlijk uitstapje. Komodo was vervolgens een fantastische mini-cruise waar we met z’n tweetjes een enorme boot van 20 meter (en 5 bemanningsleden) tot onze beschikking hadden en we erg onder de indruk waren van de verrichtingen van onze scheepskok. Varanen waren er ook. We hebben er op de twee eilanden 13 gespot. De zonsondergang in het GoloHilltop hotel zullen we ook niet snel vergeten.

Ons onderkomen op Bali in Sanur was ook prima en Franoise heeft in Denpasar dankzij de chauffeur (Darma) die ons van het vliegveld oppikte en die we voor de volgende dag hadden gecharterd ook nog interessante zaken ontdekt over haar overgrootvader ten tijde van de 5e Bali expeditie. Alles bij elkaar een indrukwekkende en zeer geslaagde reis.

Een paar puntjes van kritiek m.b.t. het reisschema wil ik jullie echter toch niet onthouden. De dag van aankomst gingen we van Jakarta naar ons verblijf in Bogor en de volgende dag was er een excursie naar de Botanische tuinen gepland direct gevolgd door de rit over de Punjac pas richting Bandung. Op weg vanuit ons verblijf naar de tuinen zagen we de enorme file all staan richting Punjac-pas en inderdaad hebben we daarin na onze excursie moeten aansluiten om vervolgens na 8 uur fileleed pas om 20.30 uur in Bandung aan te komen. Volgens Herry was het op zaterdag altijd enorm druk op deze route. Aangezien ook de theeplantage die we zouden bezoeken dicht was op zaterdag hadden we dit onderdeel van de reis achteraf liever anders gepland.

Ook de rit van Semarang naar Surabaja (12 uur) was door de afstand en het drukke verkeer iets te veel van het goede.Dit laat onverlet dat we erg hebben genoten van de mooie reis en jullie willen bedanken voor het organiseren hiervan.

We zullen jullie van harte aanbevelen in onze kennissenkring en hopen zelf ook nog eens, indien tijd en middelen dat toelaten, een mooie reis met jullie te maken.

Hartelijke groet,

Maarten M. & Franoise R.v.T.