Hallo Ariëlle,

Ik doe dat dan gelijk, nu alles nog vers in het geheugen ligt.

Overall was het een prachtige reis. Het tempo lag vrij hoog maar zo wilden wij dat graag. De gids was erg goed, enthousiast, kundig, geïnteresseerd in zijn gasten en zeer flexibel. Peter is vijf dagen behoorlijk ziek geweest dus er moest redelijk was geregeld worden en dat deed hij echt heel netjes en goed.

Bukit Luwang:

De Ecolodge was echt geweldig. Supermooie ligging en zeer centraal t.o.v. het nationaal park. De kamers zijn sfeervol, ruim en netjes. Het restaurant was erg goed.
De trekking was pittig maar voor ons prima te doen. Helaas bleek dat we inderdaad toch zelf een matje en slaapzak mee hadden moeten nemen. Ik had het jou nog gevraagd en jij dacht van niet maar de matjes in het kamp zijn nog dunner dan een yogamatje dus zelf meenemen is echt een must. Wij hadden in tegenstelling tot de beschrijving wel zware bergschoenen mee en ook dat vonden wij echt een must. Lichtere schoenen loopt en klimt een stuk minder.
Wij hebben ervoor gekozen i.o.m. de gids om het rehabilitatiecentrum over te slaan en direct het bos in te gaan omdat de gids zei dat het daar ’s ochtends altijd druk is en we meer kans hadden ze te zien in het bos. Prima keuze want we zagen er 9!
Het kamp en het eten was verder fantastisch! Echt een aanrader. De kok had echt een geweldig diner gekookt, en dat midden in de jungle!

Tangkahan:

De Linnealodge is tegenwoordig per hangbrug te bereiken dus een vlot is niet meer nodig. Deze lodge was het enige minpunt van de hele reis. De lodge is zeer eenvoudig (dat is geen enkel probleem) maar er is geen elektriciteit tussen 07 en 19h maar de kamers zijn zo donker dat wij met een hoofdlamp (overdag!) onze tas uit moesten pakken. Verder wemelde het overal van de mieren (dat kan natuurlijk in de jungle) maar de klamboes zaten vol met gaten dus muggen en mieren overal. Er was geen warm water (ook geen probleem maar er stond dat ze het wel hadden).
Het restaurant kon 90% van de kaart niet aanbieden en dus was er nauwelijks iets te eten. Het terrein tussen de cottages is duidelijk nog niet klaar en na een fikse bui stond alles onder water. Echt jammer want de ligging is fantastisch!
Wij moesten toch nog 3000 rp betalen als entree voor het “park”.
Olifanten wassen was erg leuk. Wij hadden ook betaald voor het rijden op de olifanten maar bij nader inzien wilden we dit helemaal niet doen. Wij vinden eigenlijk dat geen enkele reisorganisatie dat zou moeten aanbieden omdat dit naar mijn mening nooit bijdraagt aan het welzijn van een dier. Ik ben lezer van het magazine Columbus (jullie welbekend neem ik aan?) en daar stond pas een heel stuk in dat iedere toerist dit soort dingen beter kan mijden en daar ben ik het mee eens. Maar goed, het wassen vonden ze duidelijk leuk en was echt geweldig!

Berastagi:

Het Grand Mutiara is een paradijs na zo’n eenvoud eerder. Geweldig hotel. Grote kamers, wasservice, zwembad. Echt top en heerlijk luxe. Wij hebben twee avonden gegeten bij het famili-restaurant (ook door jullie aangeraden en ook door onze gids). Heerlijk eten voor weinig en inderdaad tussen de locals. Supergoed!
Mt. Sinabung: Deze beklimming wordt nauwelijks nog gedaan door toeristen omdat het lood- en loodzwaar is. Wij zijn erg fit en sporten alledrie zeer veel maar zelfs voor ons was het echt afzien. Het is eigenlijk geen wandeling of hike want het is zo steil dat je uren aan het klimmen bent. Wij deden er drie uur over naar de top en twee uur naar beneden. Er zijn niet of nauwelijks engelssprekende gidsen aanwezig. Wij vonden het echt het einde maar een waarschuwing voor eventuele volgende gasten is denk ik op zijn plaats.

Tobameer:

Fijne lodge (villa Tabo Cottages). Grote, schone kamers, goed restaurant, (helaas) heel veel Nederlanders. Groot opgezet en aardige mensen. Verder vonden wij Samosir zeer toeristisch, maar goed dat vinden sommige gasten misschien leuk. Erg goed wandelen op het eiland.

Medan:

Weinig aantrekkelijks in de stad maar prima plek om uit te rusten voor de vlucht. Heel fijn hotel (Aryaduta). Wel mooie stops bij tempels, postkantoor en Toptip restaurant.

Transport was top op Sumatra. Fijne grote bus met lekker veel ruimte voor ons drie‘n en een goede chauffeur.

Bali:

Transfer: chauffeur sprak geen Engels, wat een beetje onhandig was maar geen ramp.

Hotel Anda Amed: in alle opzichten een aanrader. Een klein paradijsje tussen vele resorts en homestays. Zeer veel privacy, grote kamers, fijn terras, super ontbijt (beste van allemaal!), goed restaurant en de mensen zijn supervriendelijk en behulpzaam.

Duiken: wij doken met een nieuw duikschooltje, namelijk BLD. Gerund door een Balinees en een Duitser. Komen naar je hotel om afspraken te maken en zorgen voor alle duiken voor vervoer van en naar je hotel. De prijzen liggen voor alle duikscholen (28 in Amed) ongeveer gelijk. De duikschool is klein maar de spullen zijn allemaal nieuw en worden goed onderhouden. Ze zijn zeer flexibel. Echt een aanrader.

PrivéŽchauffeur: een auto met chauffeur kost ongeveer 550.000 rpi. In jullie papieren stond ongeveer 250.000 maar daarvoor hebben wij ze niet gevonden. Via de agent kostte het 750.000.

Mt. Batur: hebben we afgezegd omdat Peter en Ashleigh allebei ziek waren op die dag. Heel jammer.

Candidasa: is ondertussen een zeer druk en lawaaierig dorp geworden met een aan een zeer drukke weg. Wij waren erg tevreden dat we in Amed zaten, al is het ver weg (2,5 uur naar het vliegveld).

Conclusie: mooie reis met fijne hotels, goed geregelde excursies en een prima gids. Tophotel op Bali. Helaas een minpuntje in de vorm van de Linnealodge. Het papierwerk en de service vonden wij erg goed. Het zag er allemaal ontzettend netjes en compleet uit

Hopelijk kunnen jullie iets met deze feedback.

Groet,
Een zeer tevreden anonieme klant