Arielle,

Twee weken geleden zijn we terug gekomen van onze prachtige reis naar Indonesië. Hieronder ons verslag met enige op en aanmerkingen:

Vliegen: vluchten vertrokken aardig op tijd, liep allemaal vrij soepel.

Agenten op Sumatra, Java en Bali: Iedereen was keurig op tijd, de vouchers allemaal voor elkaar, prima geregeld.
Op Sumatra prima Nederlands sprekende gids (Millionno) en chauffeur (Erwin) met comfortabele Toyota SUV.
Op Java leuke, redelijk Nederlands sprekende, chauffeur (Aji)
Op Java leuke gids voor de transfer naar Ubud.

Accommodaties en opmerkingen:
Medan, Deli River Hotel: Prima hotel, aardig personeel.
Bukit Lawang, Eco Lodge: Prima accommodatie, goed restaurant. Leuke tocht gemaakt met gids, Orang-oetans gezien.
Tangkahan Jungle Lodge: Simpele hut, aan de rivier, prachtig gelegen; onderhoud mag wel wat aan gedaan worden (lekke kraan, douche functioneerde niet goed, toilet raakte verstopt). Verder wel heel relaxt. Tocht gemaakt langs/door de rivier, stroomopwaarts, prachtige natuur.
Berastagi Grand Mutiara Hotel: Enorm hotel, met heel weinig gasten, daardoor een beetje sfeerloos.
Samosir, Tabo Cottages: Prachtige locatie, mooie huisjes, topper!!
Jakarta, Santika Premiere Hotel: Enorm hotel, keurige kamers, maar niet ons dingƒƒ..
Bogor: Happy Valley Guesthouse: Uren in de file gestaan door ongeluk met een tankauto, daardoor konden we Happy Valley met de auto niet bereiken omdat het op zondag vanaf 15.00 uur __n richting verkeer was bergafwaarts. Het laatste stuk moesten we lopen en onze chauffeur kon pas om 21.00 uur boven komen. Verder aardige accommodatie met uitzicht op rivier.
Bandung, Grand Preanger Hotel: Tocht over de Puncak pas een teleurstelling, uren in de file en geen uitzicht door talloze stalletjes langs de weg. Grand Pranger prachtig hotel in art deco stijl.
Pangandaran, Sunrise Beach Hotel: Dit hotel is zeker niet meer het beste in Pangandaran er zijn ondertussen betere gebouwd, een beetje vergane glorie. Het dorp heeft door een tsunami/overstroming van enkele jaren geleden een flinke terugslag gehad en probeert weer een beetje op te krabbelen. Excursie gemaakt naar natuurgebied(je) en werkplaatsjes met plaatselijke gids; aardig, maar veel te veel voor betaald (ó 100,-). Kroepoekfabriekje, palmsuikerstokeij enz.
Bezoek gebracht aan de Green Canyon, erg mooi.
Borobudur, Ruma Dharma Hotel: Leuke cottage tussen de rijstvelden, aardige mensen, heerlijk gegeten, klaargemaakt door de moeder van de eigenaar; fietstochtje gemaakt naar de Mendut en Pawon tempels in de buurt. Tocht gemaakt naar de Merapi vulkaan; veel spektakel met jeeps, maar weinig te zien, viel tegen.
Yogyakarta, Puri Artha Hotel: goed hotel in drukke straat. Ís Avonds naar diner/dansvoorstelling geweest. Leuke fietstocht gemaakt met gids Nur. Lokale thuiswerkers bezocht, waaronder een medicijnman, poppenmaker en een thuisweverij. Bantar Bridge niet gezien???
Kederi, Grand Surya hotel: Kederi is weinig te beleven; hotel prima; zeer uitgebreid ontbijt.
Bromo, Caf_ Lava: Simpel maar netjes, een soort hostel. Bezoek aan de Bromo een belevenis.
Kaliklatak, Wisata Irdjen: Bezoek aan de Irdjen vulkaan ook weer een belevenis, voor de tweede dag om 03.00 uur op staan, vonden we minder plezierig. De gids naar de Irdjen gaf geen toegevoegde waarde. Accommodatie netjes maar erg gedateerd; aardige mensen. Eten niet veel bijzonders. Excursie op plantage erg leuk.
Pemuteran,Adi Assri cottages: prachtige cottages, vlak aan zee in prachtige tuin.

Ubud, Sahadewa Hotel: aardig hotel. Wandeling net buiten het dorp langs de sawaÍs prachtig, een aanrader!!
Sanur, Sri Phala Hotel: aardig hotel, klein stukje van zee. Fietsen gehuurd bij de buurman leuk om de omgeving te bekijken.

Overall: Prachtige vakantie, eerste drie weken vermoeiend door het vele auto rijden. Weekje Bali daardoor echt lekker om bij te komen. Onze aanrader: langer op Sumatra blijven en op Java starten in Yogyakarta en dus het overvolle westelijk deel overslaan. Opmerking: op Java reden we in een 9 persoons busje, deze is veel minder comfortabel dan een SUV personenauto.

Hartelijk dank voor de goede voorbereiding.

Vriendelijke groet,

Joke IJpenburg en An Volkerink