Kraton van Yogyakarta
De kraton van Yogyakarta is het paleis van de sultans in het centrum van de oude stad Yogya. Het is gebouwd door de eerste sultan van Yogya, Hamengku Buwono I, in de periode van 1756 tot 1790 en bestaat uit meerdere paviljoens. Zo op het eerste gezicht is dit paleis minder spectaculair dan de paleizen die wij in Europa gewend zijn. Maar de architectuur van het paleis is een mooi voorbeeld van de traditionele Javaanse hof-architectuur en de verschillende paviljoens, poorten, en binnenplaatsen hebben allemaal een symbolische betekenis. De gedachte erachter is namelijk dat de constructie het rijk en het hof in harmonie brengt met de goddelijke krachten van het heelal.
Iedereen krijgt bij binnenkomst een gids, die binnen de muren van de kraton werkt. Hij informeert u over de verschillende vertrekken, het leven in de kraton en leidt u rond.
Opvallende mooie plekken binnen het paleis zijn het open gebouw waar de gamelan instrumenten staan opgesteld, de Gouden troonzaal, de ontvangsthal in pedoppo-stijl met marmeren vloer en het museum van de eennalaatste sultan Hamengku Buwono IX die in 1988 overleed. Dit kleine museum laat herinneringen zien aan zijn contacten met Soekarno in de jaren veertig maar ook aan zijn verblijf in Nederland. Het bijzondere van deze machtige en invloedrijke sultan was dat hij vanaf zijn vierde jaar in Nederland is opgegroeid en een medestudent was van koningin Juliana aan de universiteit in Leiden. Op 18 maart 1940 werd hij de negende sultan van Yogyakarta en zei bij zijn troonrede: “al heb ik een uitgesproken Westerse opvoeding gehad, toch ben en blijf ik in de allereerste plaats Javaan”.
De privé-vertrekken van de laatste sultan Hamengku Buwono X en zijn koninklijke familie zijn niet toegankelijk voor het publiek.