Beste Arielle en Henk,

Allereerst bedankt voor jullie kaartje, geeft een goed gevoel dat het voor jullie ook belangrijk is om nog iets van je te laten horen. Wij willen graag laten weten hoe het ons vergaan is in Bali en op Flores. Het was in een woord geweldig, vooral Flores overtrof onze verwachtingen. Wat een brok natuur en wat een vriendelijke mensen. Alles in het programma werd correct uitgevoerd, behalve de boottocht maar daar komen we nog op terug.

We zijn op Bali nog in de klas van de onderwijzer in Sidemen geweest. We hebben daar een hele middag doorgebracht, was een leuke ervaring. Ook een mooie locatie trouwens, zeker een aanrader. Ook de andere accommodaties op Bali waar prima. Bij Candidasa kregen we een luxere bungalow met zeezicht.

Wat betreft Flores: we hebben het echt heel goed getroffen met onze driver/gids Julius. Ook mede door hem was Flores een geweldige ervaring. Julius wist heel veel te vertellen over Flores in goed Engels en stelde zich helemaal in op onze wensen.
Wat betreft de accommodaties hebben we alleen over Pondok Souverdi in Riung een opmerking. Het ontbijt was echt minimaal met oud brood en volgens Julius was dit eigenlijk altijd zo. Hij heeft daar ook al verschillende keren iets van gezegd maar er veranderd niets. Ook hebben we om lakens moeten vragen lagen niet op het bed. We denken dat daar wel iets verbetert kan worden. Al heb je bij het ontbijt maar de keuze om bijv. ook een pannenkoekje te kunnen kiezen. Dit was bij alle andere accommodaties wel het geval. Het hoeft niet luxe te zijn, maar dan kan het nog wel goed zijn.
Het slapen bij de nonnen in Ruteng was ook bijzonder.

Wat betreft de boot, daar deed de kapitein zijn eigen programma, we vertrokken pas om 11 uur terwijl we om half 10 al op de boot waren. Hij voer de eerste dag direct naar Rinca daardoor liepen we op het heetst van de dag op het eiland. De eerste dag niet gesnorkeld, was geen tijd meer voor. Dag 2 gingen we naar Komodo terwijl dat voor dag 3 stond. Op dag 3 kregen we om 10.00 uur onze lunch en om 11.00 waren we weer bij het hotel. Ook daar verbazing dat we al zo vroeg terug waren, daar zeiden ze gelijk dat dat niet klopte en je pas in de middag terug hoort te komen.
We werden ’s middags gebeld door Sunda Trails hoe onze ervaring op de boot was geweest, ze hadden al gehoord dat we veel te laat vertrokken waren. We hebben ons verhaal gedaan. Nu schijnt deze kapitein dit al meer zo gedaan te hebben. Om 19.00 ’s avond zijn er 2 mensen van Sunda Trails naar het hotel gekomen en boden wederom hun verontschuldigen aan en gaven ons 100.000.000 Rupia terug. Dit hadden we dus helemaal niet verwacht. Het is dus prima afgehandeld. Het was verder wel goed op de boot, het eten was prima en de bemanning aardig.
Dit was het enige wat niet helemaal klopte, maar het werd allemaal goed opgelost. Complimenten voor Sunda Trails.

Verder kijken we alleen maar met veel plezier terug op deze reis. Zijn blij dat we zoveel dagen op Flores zijn geweest en voor ons gevoel alles goed hebben kunnen bekijken.

Bedankt voor de goeie samenstelling van het programma, ook voor jullie dikke complimenten.

Een hartelijke groet van Leo en Gerda