Beste Rosselle en Henk,

Veel dank voor het kaartje dat op ons wachtte toen wij terugkeerden. Heel attent.
Inmiddels zijn we alweer twee weken terug, dus de hoogste tijd om wat van ons te laten horen.

Kort gezegd: we hebben een geweldige reis gemaakt! Alles klopte, alles ging goed en we hebben het er grotendeels gezond vanaf gebracht. En vooral hebben we enorm genoten van de natuur, de cultuur, het eten, wandelen, fietsen, snorkelen, duiken, zwemmen etc. We waren allemaal aangenaam verrast door Indonesi‘ en de Indonesi‘rs. Zo mooi, ontspannen, aardig, niet opdringerig.

We gaan ervan uit dat jullie het prettig vinden feedback te krijgen, dus bij deze. We hebben allemaal het gevoel dat het een goed gebalanceerd programma was. Misschien zouden we achteraf wel 1 lokatie minder hebben gekozen, en op sommige locaties wat langer zijn gebleven. Bijvoorbeeld niet naar Candidasa, en dan een dag langer in Sidemen (misschien wel twee) en op Gili Air. Maar anderzijds, iedere plek was prettig en had toegevoegde waarde. De meeste van ons vonden de kleinschaliger locaties zoals Sidemen en Gili wel wat leuker dan de meer ‘resort’-achtige plekken. Ook Sanur was wat kleinschaliger, ietsje gedateerd ook, maar vonden we daardoor juist charmant. Zeker omdat je daar ook nog veel leven in de buurt had. In Pemuteran, Candidasa en Sengiggi waren we toch iets meer gebonden aan de plek zelf.

Even chronologisch:
Java (alleen Bos/van Vreden)
We zijn heel blij dat we deze extra week hebben gedaan. Het had echt toegevoegde waarde. Het was wel een intensieve start van de vakantie, maar we wisten natuurlijk dat het tempo daarna wat naar beneden zou gaan. De eerste twee hotels waren veruit de simpelste van de hele reis. Dat maakte de acclimatisatie ook ietsje lastiger. In Bogor was het hotel mooi gelegen, en de ochtendwandeling echt prachtig. De badkamers waren echt erg uitgeleefd. En uiteindelijk ook niet zoveel van Bogor gezien omdat we de eerste dag nog moesten bijkomen van de vlucht, en de volgende dag al weer door moesten. In Bandoeng was het hotel erg druk en lawaaiig. Ôs Nachts voetballen op de gang. Had misschien ook wel wat met de Ramadan te maken, die hier goed merkbaar was. Alles kwam s avonds tot leven. Overigens zowel in Bogor als in Bandoeng geen ‘connecting door’, zoals wel was geboekt. Dat was wel jammer/beetje lastig.
De treinreis was prachtig en het hotel bij de Borobudur ook. Overigens bleek de trein wel te stoppen in Kutoarjo! Dat zei onze chauffeur ook, maar we durfden er niet op te vertrouwen, en hebben dus toch in Yogyakarta afgesproken. Dat was jammer omdat we juist in dat laatste stukje anderhalf uur stilstonden… Het D’Omah hotel was prachtig en smaakvol. Toen begon het echt een beetje op vakantie te lijken. Overigens prima chauffeur! We voelden ons steeds veilig in het hectische verkeer.

Bali
Zoals gezegd beviel het hotel Inna Sindhu Beach in Sanur goed. Weliswaar ietsje gedateerd, maar heerlijke plek (zwembad, zee, omgeving) om een beetje bij te komen. De eerste transfer naar Pemuteran was erg leuk, maar het programma was wel wat vol. Wellicht kwam dat ook doordat de (geweldig Nederlands sprekende!) gids ‘Dewa Gede Fuja Astawa’ ons ook nog meenam langs een tuin waar Luak koffie werd gemaakt en we nog een heleboel plantjes te zien kregen en thee en koffie met verschillende smaken te proeven. Dit was trouwens wel een hoogtepunt. Misschien had de markt wel achterwege kunnen blijven. We kwamen pas tegen 7 uur aan in Pemuteran.

Adi Assri Beach in Pemuteran was ook weer een fijne plek. Uiteraard vooral om te snorkelen, maar ook een boottocht naar het Mangrovebos was mooi, en er viel goed te wandelen. Onze huisjes lagen trouwens wel ver van elkaar af.

De tweede transferdag was te ambitieus, waardoor uiteindelijk alleen de Besakih lukte. Erg mooi overigens. We kwamen na sluitingstijd in Klungklung aan, en hebben toen dus ook Goa Lawah en Tenganan niet meer gezien. Die schade hebben we overigens later ingehaald, want we hebben Goa Lawah bij de volgende transfer aangedaan, en een deel van ons is zelf nog naar Tenganan gegaan. Maar goed: niet overschatten wat je op zo’n dag kan dus, dat valt best tegen! En een stuk vroeger beginnen: wij vertrokken pas om 10 uur uit Pemuteran, en dan lukt het dus niet.

Sidemen was een hoogtepunt. We vonden het hotel echt prachtig en hebben genoten van de omgeving. Overigens bleek het hotel wel degelijk 4-persoons kamers te hebben, maar daar hadden ze 2 of 3 personen in gezet. We hadden dus met een kamer minder toegekund. 5 van ons hebben de Gunung Agung bedwongen, en 4 bijna. Overigens was het wel een veel zwaardere tocht dan we dachten. Daar moet je echt superfit en een goede klimmer voor zijn.

Rama Candidasa was ongecompliceerd prettig. Maar zoals gezegd: misschien hadden we hier wel zonder gekund.

De boottocht viel tegen! Het waaide behoorlijk, wat betekende dat het anderhalf uur stuiteren over de golven was. Dat was onaangenaam, en zelfs een beetje eng (voor sommigen).

Gili Air was ook een hoogtepunt. Wat een relaxte plek en heerlijke sfeer. Natuurlijk een hoofdrol voor het snorkelen. Manta Dive bevelen we echt aan. Ontzettend aardige mensen (hebben ons zelfs nog een vergeten tasje nagebracht in Sengiggi!!!)

En tenslotte Sengiggi: fijne plek om de vakantie te eindigen. Hoewel het iets lastiger bleek om een beeld te krijgen van het eiland zonder weer veel in de auto te zitten. We hebben gefietst en gebrommerd, dat was wel erg leuk. En het eind van de ramadan hier nog meegepikt!

Helaas een paar uur vertraging op de terugweg in Jakarta, dus redelijk afgepeigerde thuiskomst. Maar al met al, een heerlijke reis!!

Ook het offerte en overlegtraject vonden wij heel goed. Meteen telefonisch een reactie; gelijk een uitnodiging om te komen overleggen op kantoor. Uit de gesprekken bleek dat Rama Tours de situatie ter plekke goed kent – met wel de kanttekening van de te drukke transferdagen.

En de info die we allemaal hebben gekregen was nuttig, gaf voorpret, en was een aanvulling op reisgidsen. Deze info hebben we ook goed getimed en precies volgens afspraak verkregen. We merkten wel dat we de eerste brief, die we kregen toen we moesten gaan betalen en waar het reisschema per dag instond, nodig hadden als aanvulling op het boekje dat we later van jullie kregen. Misschien zou dat geintegreerd kunnen worden. Maar al met al heel netjes allemaal.

Nog een praktisch punt: we hadden moeite geld te pinnen met sommige pinpassen. Op sommige plekken bleek een creditcard met pincode onontbeerlijk.

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben. Uiteraard lichten we graag nog toe.
Veel dank, we zullen jullie van harte aanbevelen!

Groet, Liesbeth Bos, ook namens Jos Westerink en alle reisgenoten