Beste Djordy,

Gisteren zijn wij teruggekomen uit Myanmar. Het is een bijzondere reis geweest waar we erg van genoten hebben. De oogverblindende tempels, pagodes en Boeddha beelden. De kloosters, monniken en het landschap. Wat heeft dit land veel te bieden. Wij zijn al in aardig wat Aziatische landen geweest, maar dit spande wel de kroon. De mensen zijn zo vriendelijk en behulpzaam. Als je ergens rondloopt kun je gewoon je gang gaan zonder dat je steeds aangeklampt wordt om iets te kopen. Dat hebben we wel eens anders meegemaakt. Zoiets als Bagan is uniek in de wereld, wat een voorrecht dat met eigen ogen te mogen zien en ervaren. We hebben op het Inle meer nog een trip naar In Dein gemaakt. Daar waren we vrijwel alleen tussen al die min of meer vervallen pagodes. Weer een unieke ervaring. De grotten bij Pindaya waren ook waanzinnig mooi met al die beelden. Maar we kwamen ook in de buurt van Monywa bij grotten met hele oude beelden. Dat was ook weer prachtig. We hebben heerlijk gegeten en niets geen last van ziektes gehad. De hotels waren prachtig, we voelden ons echt verwend hierdoor. Dat huisje op het Inle meer is toch een geweldig plek om te zijn! Het hotel in Yangon was een prachtig begin en einde. Ik kan nog wel even doorgaan want alle herinneringen komen weer terug.
De gidsen en chauffeurs waren erg goed, alles wat organisatie betreft klopte. Een compliment voor jullie en de jouw collega’s in Myanmar. Wat we heel leuk vonden was dat de gidsen ook veel vertelden over de geschiedenis en de huidige situatie in het land. Duidelijk was wel dat ze niet blij zijn met de huidige regering. Het is te hopen dat er in de toekomst nog veel zal veranderen. De informatie van de gidsen gaf een grote meerwaarde aan de reis.

En dan natuurlijk het weer en de regen. Je hebt vast wel gehoord van de overstromingen die Myanmar getroffen hebben. De eerste week regende het erg veel. Daar trekken wij ons dan niets van aan, met een regenjackje en paraplu kom je een heel eind. Fietsen door Bagan in de regen is erg bijzonder. Je bent vrijwel overal de enige bezoeker en het is niet zo bloedheet. Na de regen kwam de zon en toen merkten we dat het dan gelijk heel heet wordt. Wat moet dat wel niet wezen in de warme tijd? Het bezoek aan Mount Popa hebben we afgeblazen. De berg zat geheel in de mist, daar was niets te zien. Samen met de gids hebben we toen wat verder weg gelegen tempels bezocht waar de gids erg goed over kon vertellen. De treinreis werd onderbroken doordat er voor een aardverschuiving modder en keien op de rails lagen. Na een half uurtje was dat weer opgeruimd en ging de reis verder. Na een tijdje hoorden we van de gids dat de regen werd veroorzaakt door een tyfoon en er ernstige overstromingen waren. Op weg naar Mandelay hebben we met de auto stukken door het water gereden en zagen we ondergelopen dorpjes. Er zijn overal inzamelacties voor de mensen in de overstroomde gebieden. Veel hulp moet komen uit particulier initiatief en niet van de overheid. De verzorgingsstaat is in Myanmar een onbekend begrip. De kleine ongemakken die wij ervaren hebben vallen natuurlijk in het niet vergeleken bij wat de menen in de overstroomde gebieden meemaken.

Djordy, we willen jou en jouw collega’s heel hartelijk danken voor het meedenken, de adviezen en de organisatie. Het was weer perfect. Wij hebben nu vier reizen met Rama Tours gemaakt en, wie weet, vieren we ons lustrum nog een keer met een vijfde reis. Azië is en blijft voor ons een topbestemming en met deze organisatie is het ook als je wat ouder wordt prima te doen.

Vriendelijke groeten,

Gerrit en Nienke Gierman

p.s. Geld pinnen met een ING bankpasje is niet gelukt, wel met de creditkaart.