Arielle en Henk,

We zijn weer thuis en jullie welkoms kaart was weer een leuke verrassing.

Waar te beginnen met ons verhaal over de ervaringen. Moeilijke keuze.

Maar misschien kan het ook anders.
De planningen van de reis in z’n korte periode en daarna de uitvoering ervan door jullie lokale agenten, was gewoon geheel naar onze verwachting. Nergens en dan ook nergens hebben wij een teleurstelling gehad met de gidsen en andere dienstverlening bij het vervoer.

In Damai is het probleem opgelost en hebben we onze tour een dag later gemaakt.

Bijzondere vermelding is de gids in Mulu. Wat een vriendelijke en behulpzame persoon was dat. Super.

In Sukau hebben we werkelijk The Big Five van Borneo gezien.
Ja ook de olifanten hebben hun opwachting gemaakt.

Wat misschien wel een vermelding waard is, is dat bij de top locaties in Sabah, de chinezen de overhand hebben. Tijdens ons verblijf op het resort Kapalai waren op meer dan 100 chinezen slecht 8 westerlingen. Het personeel ergert er zich aan, en bij de maaltijden is het een verschrikking hoe deze mensen zich gedragen. De westerse mensen kregen gelukkig speciale aandacht en er werd zelfs gerechten naar onze tafels gebracht. In het hotel in Kota Kinabalu was dat het zelfde. 99% chinezen. Dat is niet prettig. Doet aan de Russische invasie denken van een aantal jaren terug in Europa.

Wat een een vermelding waard is, is de bewaking door de Marine Police van alle resorts in de Celebes Zee. Hier zijn piraten actief en worden gijzelingen uitgevoerd van toeristen. Op Kapalai was 10 man aanwezig, zwaar bewapend en 24/7 bezetting van uitkijk posten.

Onze hartelijk voor de super verzorging van deze reis.
Ramatours medewerkers, maar ook jullie lokale agenten, zorgen goed voor hun reizigers. Veel dank daarvoor en tot een volgend reisavontuur.

Rabina en Hans Sijthoff