Dag Irene,

Dank voor jullie aardige (handgeschreven!) kaartje dat we bij thuiskomst gisteren uit Indonesië ontvingen. Heel attent!
Jullie vroegen ook om te horen of alles goed was gegaan, en met de reis nog vers in het geheugen leek het ons wel zo handig om dan maar direct te reageren.

Om op jullie vraag antwoord te geven: JA, alles is (meer dan) goed gegaan. Alles was perfect georganiseerd, helemaal conform jullie opgave vooraf en er waren geen onaangename verrassingen.
We hebben een uitstekende vakantie gehad en we willen jullie bedanken voor de uitstekende voorbereiding daarvan! Ik weet dat het jullie werk is, maar we hebben ook wel eens minder goede ervaringen gehad elders, dus onze oprechte dank en complimenten!
We waren bij jullie terecht gekomen op aanbeveling van vrienden van ons en wij zullen jullie ook zeker bij anderen aanbevelen die naar Indonesië willen.

Ik weet niet of en in hoeverre jullie een uitgebreidere terugkoppeling op prijs stellen, maar we hebben zelf ook even nagedacht over wat we écht top vonden en wat we een volgende keer wellicht wat anders zouden doen. Voor het geval jullie daar iets mee kunnen of willen, hieronder dat lijstje:

TOP

– de wandeling in Bukit Lawang om de semi-wilde Orang Oetans te zien. Dat is echt fantastisch, ook omdat ze zeker nog wild zijn. Zo moesten we nog een stukje hard rennen omdat een moeder Orang Oetan het helemaal niet leuk vond dat we in de buurt van haar en haar kleintje kwamen. Beetje spannend, maar ook heel leuk om daarna zo’n groot beest een stuk banaan te geven (of bananen). Zeer bijzonder. (ps: in jullie beschrijving staat dat de voederplaats recent dicht is, maar die is al enkele jaren dicht en je kunt daar ook niet meer naar toe, althans, het is nu een vervallen plek waar niks is en niks gebeurt. Misschien dat stukje even actualiseren, met de ‘normale’ wandeling van 2 á 3 uur zoals wij die deden zie je ook bijna altijd de Orang Oetans).

– Samosir en Toba-meer (waarbij de locatie waar wij zaten een erg prettige plek was). Op de zondag hebben we de gids vrijgegeven (wat hij nogal bijzonder vond) en zijn we zelf gaan wandelen, leuker dan weer een dag in het busje.

– De Borabodur ‘s ochtends vroeg en daarna, de Prambanan. Die laatste stond niet genoemd in jullie beschrijving, gelukkig bracht de gids ons er wel naar toe (en hadden we ‘m zelf ook al op het vizier), die Prambanan is bijna net zo indrukwekkend als de Borobodur zelf. Neem die zeker op in de beschrijving zou ik zeggen!

– Yogyakarta (en het Phoenix hotel in het bijzonder), omdat we van steden houden. We hebben daar zelf nog als extra een Street Foud Tour gedaan en dat was écht heel leuk. Ik zou jullie zeker adviseren dat als optie op te nemen in het programma, want dat is iets wat je in je eentje niet snel doet maar met een lokale gids een absoluut hoogtepunt was (onze gids heette….. Rama ! (echt waar). Wij hadden hem gevonden via Backstreet Academy, beetje omslachtig, zou leuk zijn als jullie gids op Java dit standaard aan kan bieden). (nb: in Phoenix hotel wel wat extra betaald om geen kamer op begane grond aan het zwembad te krijgen (15 euro extra per nacht), want dan heb je geen privacy. Geen probleem, maar was handig geweest als jullie reisagent dat vooraf had bedacht, nu hadden we mazzel dat er nog plek was een verdieping hoger).

– ons resort in Bali, Kayumanis in Jimbaran, was van een ongekend serviceniveau en luxe, fantastisch. Zo luxe hebben we het nog nooit gehad. Strand daar is ook uitstekend, heel rustig en schoon. Het ligt zoals jullie al hadden gezegd niet aan het strand, maar ze hebben afspraken met andere strandeigenaren waardoor er via hen altijd een (gratis) bedje te regelen is. Op zelfde terrein ligt een extra restaurant (Cuca) dat niet bij het ressort zelf hoort, maar dat van wereldklasse niveau is (Canadese sterrenkok), ook heel fijn na 2,5 week om zo bijzonder lekker te kunnen eten.

– business class vliegen (voor een relatief klein bedrag extra met Garuda). Dat maakt de reis heen- en terug wel veel aangenamer!

VOLGENDE KEER MISSCHIEN ANDERS

Als we dezelfde reis opnieuw zouden doen, dan zouden we wellicht het volgende wat anders doen:

– Olifanten wassen in Tangkahan. Dat bleek toch vooral een heel toeristisch uitstapje, leuk voor kinderen, maar niet voor een stel zoals wij. Je mag overigens (gelukkig) ook niet meer op de olifanten zitten, het blijft bij kijken en wassen. Raften daarna was wel leuk overigens, maar alleen hiervoor (5 makke olifanten) naar Tangkahan, nee, dat zou ik niet meer doen.

– Het hotel in Medan (Deli River Hotel) waar we 2x verbleven is een uitstekend hotel, maar qua ligging 2x ongeschikt voor het doel waar wij het voor hadden, waardoor we 2x dwars door de urenlange file in Medan moesten. Niet zo handig.

– Het reizen (op 24 en 25 juli) van het Tobameer (Sumatra) naar Java kostte ons 2 dagen in busjes en vliegtuigen. Dat was achteraf wel erg veel van het goede. We vroegen ons af of dat niet wat handiger had gekund. Waarbij de overstaptijd tussen de 2 vluchten (Medan-Batam, Batam-Yogjakarata) van 45 minuten te krap was, we hebben dat alleen gered omdat de 2e vlucht (van Batam naar Yogja) ook vertraging had. En er gaan ook rechtstreekse vluchten van Medan naar Yogja.

– Het JiwaJiwa resort bij de Bromo is heel mooi, maar de bediening en service is nogal dramatisch. Het lijkt alsof er alleen maar ongetraind en niet-Engels sprekend personeel rondloopt.

– De Ijen vulkaan en wandeling vonden we mooi, maar is ‘s ochtends vroeg echt éxtreem druk (drukker dan Bromo) waardoor we meer gevoel hadden dat we bij Efteling waren dan bij iets bijzonders.

– In ons geval zouden we een volgende keer direct van Yogja naar Denpasar vliegen (en de tijd die we daarmee winnen wat langer doorbrengen op Sumatra), we vonden het érg lange en trage reizen op Java niet opwegen tegen de bezienswaardigheden (ook omdat je voor 1 – hele drukke – bezienswaardigheid soms een hele dag onderweg bent. De reis is op zich ook leuk, maar na 1,5 week is het nieuwe daarvan wel af).

– de terugvlucht met Garuda met de extra tussenstop in Singapore (wat 1,5 uur extra kost) is vermoeiend. Dat was vooraf nog niet bekend, anders hadden we denk ik niet voor Garuda gekozen (alhoewel hun prijs/kwaliteit voor business class wel uitstekend is).

– wat ons opviel is dat de gidsen ervan uitgaan dat je bij Bromo en Ijen er als eerste wilt zijn. Bij beiden gingen wij iets later, waardoor we de allergrootste drukte konden ontlopen, want juist degenen die er bij zonsopgang zijn zijn met zeer velen (honderden, bij Ijen duizenden mensen), terwijl als je een paar uur later gaat die groepen juist weg zijn en het een stuk rustiger is. Je mist dan de zonsopgang, maar je beleeft wel veel meer de natuur. We moesten hier echt zelf nadrukkelijk om vragen en op aandringen, de chauffeurs en gidsen zijn daar duidelijk niet op ingesteld. Zou goed zijn om dat als optie vooraf nadrukkelijker mee te geven aan andere reizigers denk ik.

Omdat het 2e lijstje wat langer is dan het 1e lijkt het misschien alsof we veel niet goed vonden of niet genoten hebben, maar dat is zeker niet waar hoor!
Het zijn meer de puntjes op de i om van een 9 een 10 te maken of zoiets. Belangrijkste is dat we met veel plezier terugkijken op deze door jullie uitstekend verzorgde reis, waarvoor nogmaals veel dank!

Ik hoor graag of jullie met bovenstaande iets kunnen,

Met vriendelijke groet en wie-weet tot ziens!

Corneliek en Johan