Beste Ariëlle,

Nog even een berichtje van ons, inmiddels al weer bijna twee weken in Nederland.

Wij hebben een fantastische reis gehad waarin alles klopte, de chauffeurs, de gidsen, de lodges en hotels. Onze complimenten voor RAMA Tours (en de bureaus in Indonesië) maar zeker ook voor jou! Op enkele plaatsen kregen we een upgrade zoals in Tabo Cottages (mooiste cottage met twee tweepersoonsbedden) en Taman Sari (junior suite, werkelijk prachtig). In bijna alle hotels op Java stond er een “anniversery” taartje op onze kamer die we gelukkig soms konden delen met anderen en dat was heel bijzonder. Al met al een zeer geslaagde, maar toch wel vermoeiende reis. Op Bali hebben we dus niet al te veel meer ondernomen, beetje wandelen, shoppen en luieren (en natuurlijk enkele massages).

Ook even een paar opmerkingen die jullie misschien kunnen gebruiken voor toekomstige reizigers:

– Sawahlunto, hotel Ombilin, zou ik schrappen. We hadden een de luxe kamer en kamer en bed waren schoon maar erg gedateerd (schimmel op de plafonds). In het naastliggende restaurantje spreken ze werkelijk geen woord Engels of iets anders en een colaatje is er niet te krijgen. Het treinmuseum en de mijn zijn leuk maar als we het nog eens over zouden doen zouden we dat op doorreis kunnen bezoeken en dan overnachten in Padang met zo’n mooie haven en een uitstekend visrestaurant (groot maar erg goed eten).
– Ijen resort is prachtig maar de kamers zijn heel erg gehorig. In ons geval vertrokken we pas later naar de vulkaan (blue fire zien we wel op een film) en we hadden veel last van de andere, wel vroeg vertrekkende, gasten. Toen we gingen ontbijten waren een aantal zaken (zoals vers fruit) niet meer aangevuld en dit past niet bij de status (en kosten) van dit resort, jammer. Door ons late(re) bezoek aan de vulkaan was de grote meute inmiddels weg en dat was een geluk omdat de hele klim van 3 kilometer extreem stoffig is en we dus ook niet in colonne hoefden te lopen (zoals bij de Bromo). De natuur op de route naar de vulkaan is overigens schitterend en wij vonden de vulkaan (met zo’n meer en de zwavel) indrukwekkender dan de Bromo.
– Zoals jullie natuurlijk ook wel weten (was ook wereldnieuws) is de smog in zowel Sumatra (branden en uitstoot verkeer in de grote steden) als op Java zeer aanzienlijk. Vergezichten waren hierdoor vaak slecht en foto’s leverden dus teleurstellende resultaten op. Hoewel geen reclame voor Indonesië is het toch vermeldenswaardig bij de reisinformatie.
– Taman Sari kunnen we erg aanbevelen, wat een service en een rust. Prima eten voor schappelijke prijs en direct aan het strand. Wij gaan er misschien nog wel een keer een paar weken overwinteren.
– Een meevaller(tje) was dat wij nergens hebben kunnen ontdekken waar we de ‘departure tax’ moesten betalen en onze chauffeur zei dat die op Bali niet (meer?) verschuldigd was?

Een volgend keer kiezen we wel voor een vliegmaatschappij die op de nachtelijk retourvlucht rechtstreeks van Denpasar naar Nederland vliegt. Singapore Airlines was overigens prima en alle vluchten, ook van Garuda, waren keuring op tijd.

Bijgaand nog een paar foto’s en nog veel succes bij en met RAMA tours.

Met vriendelijke groet,

Piet Breedijk