Rama Tours

Deel dit nieuws:

Jesper de Groot | Reisspecialist
Auteur
Jesper de Groot
Stel een vraag
top 5 sulawesi blog hoofdfoto jesper

Top-5: de beste plekken van Sulawesi

Jesper de Groot, 19 augustus 2020

Bij reizen naar Indonesië wordt vaak gedacht aan de bekendere eilanden Java, Bali en Sumatra. Echter wordt Sulawesi vaak buiten beschouwing gelaten en dat in is onze ogen een gemiste kans. Het vroegere Celebes heeft vele gezichten met hagelwitte verlaten stranden en azuurblauwe wateren, inheemse volkeren met bijzondere culturen en ongerepte natuur met zeldzame diersoorten. Letterlijk betekent Celebes: ‘hard to reach’. Het kan soms namelijk even duren voor je op de plaats van bestemming bent op dit uniek gevormde eiland. Op Sulawesi krijg je de mogelijkheid om kennis te maken met Indonesië buiten de gebaande paden. In deze blog nemen we jou mee naar de beste plekken op het fascinerende eiland Sulawesi.

Bunaken

Bunaken is een eiland voor de kust van Manado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi. De onderwaterwereld rond dit eiland is van wereldklasse en ondanks dat het tot de mooiste tropische duikbestemmingen van Indonesië behoort, is er hier nog geen sprake van massatoerisme. Het gelijknamige nationaal park Bunaken bestaat uit 6 eilanden Mantehage, Naeng ofwel Nain kecil en besar, Siladen, Manado Tua en Bunaken. Maar liefst 95% van het nationaal park ligt onderwater.

rondreis sulawesi blog bunaken 1

Bunaken wordt omringd door prachtige koraalriffen en er zijn meer dan 50 duikspots. Het is aan te raden om vooraf te bedenken welke duikspots je absoluut wilt gaan bezoeken, zodat je het beste uit je verblijf kunt halen in dit uitzonderlijke maritiem gebied. Het water is ontzettend helder waardoor een zicht tot wel 35 meter geen uitzondering is. Ook voor snorkelaars is het genieten geblazen. Meerdere riffen zijn namelijk vrij gemakkelijk toegankelijk vanaf de kust. De biodiversiteit van het zeeleven is enorm, met meer dan 3.000 verschillende vissoorten en 300 soorten koraal. De eilanden Bunaken en Siladen zijn eenvoudig te bereiken per boot vanaf Manado. Bunaken met zijn prachtige onderwaterwereld, relatief weinig toeristen en ongerepte stranden mag absoluut niet ontbreken in een reis naar Sulawesi!

Rammang-Rammang

Als je op zoek bent naar natuur en historische grotten ben je in Rammang-Rammang aan het goede adres. Het is bijzonder dat dit ongerepte gebied op slechts een uur rijden van de drukke hoofdstad Makassar ligt. Na de rit per auto moet je nog een stukje per boot om de uiteindelijke bestemming te bereiken. Dit boottochtje duurt een half uur en onderweg zie je links en rechts het steil oprijzende karstgebergte, de vele mangroves en de groene rijstvelden. Dit gebied heeft echter nog meer te bieden dan alleen prachtige landschappen; je vindt er ook grotten met handafdrukken en inscripties van duizenden jaren oud.

rondreis sulawesi rammang rammang blog 2

Rammang-Rammang is nog steeds een authentieke plaats waar de lokale bevolking in huizen op palen woont. Een leuke activiteit is een wandeling door dit natuurgebied, terwijl de bewoners bezig zijn met hun dagelijkse activiteiten. Wanneer je wat langer van de rust en natuur wilt genieten, dan kun je hier ook overnachten, bijvoorbeeld in de Ecolodge Rammang-Rammang, een eenvoudige accommodatie waar de gastvrijheid hoog in het vaandel staat.

Togian eilanden

De Togian eilanden of Togean islands verdienen absoluut een plek op de lijst van dé beste plekken van Sulawesi. Deze bestemming is een waar paradijs, maar je moet er wat voor over hebben, want het is een mijl op zeven om er te komen. En dat is misschien maar goed ook, want zo blijft het een unieke bestemming waar nog maar weinig toeristen komen. Om de Togian eilanden te bereiken moet je eerst van Makassar of Manado naar Ampana of Gorontalo zien te geraken. De beloning van de geïnvesteerde tijd en moeite is het echter meer dan waard. Op de Togian eilanden vind je namelijk prachtige verlaten stranden, een heldere oceaan en het rustige eilandleven. Het is de ideale plek om weg te zijn van alle drukte en een paar dagen te relaxen in een hangmat, uit een kokosnoot te drinken of om te zwemmen, snorkelen of duiken in de heldere wateren rondom de eilanden.

rondreis sulawesi togian eilanden blog 3

Als je vanuit je accommodatie nog een excursie wilt maken is het interessant om een lokaal Bajau dorp te bezoeken. De Bajau zijn zee nomaden die vooral leven van de visvangst. Als je geïnteresseerd bent in het leven van deze bevolking kun je alvast een voorproefje nemen door Jago, A Life Underwater te bekijken, een documentaire die gewijd is aan het leven van de Bajau. Een bijzondere ervaring is een zwemtochtje in het Jellyfish lake ofwel Mariona lake. Dit meer is duizenden jaren geleden afgescheiden van de zee waardoor in de loop der tijden de kwallen zijn geëvolueerd naar kwallen die kunnen overleven in zoetwater. De kwallen steken niet, je kunt hier dus veilig zwemmen! Er zijn slechts enkele plaatsen ter wereld waar je dit je kunt ervaren.

Op de Togians zijn diverse leuke overnachtingsmogelijkheden zoals bijvoorbeeld Harmony Bay, Kadidiri Paradise en Black Marlin op het grote eiland Kadidiri ook wel Kadidi genaamd. Je loopt bij de meeste accommodaties vanuit de kamer zo het strand op! Een absolute Robinson Crusoe ervaring.

Tana Toraja

Tana Toraja is dé culturele bestemming van Sulawesi en tevens een van de mooiste en bekendste regio’s. Het centrum van Tana Toraja, het stadje Rantepao, ligt ongeveer 250 kilometer ten noorden van Makassar. De Toraja hooglanden bestaan uit eindeloze heuvels, valleien en rijstvelden. De Toraja wonen in prachtige traditionele huizen, Tongkonans genaamd en zij houden hun tradities en ceremonies in ere. Deze ceremonies en tradities staan ook bekend als de dodencultuur. De meest bekende ceremonie is het begrafenisritueel waarbij dieren worden geofferd en er veel wordt gedanst, gegeten en gedronken. De families sparen jarenlang om de overledenen de meest waardige begrafenissen te geven. De overledenen worden bijgezet in een grot of in een klif. Deze plekken worden beschermd door traditionele Tau-Tau, levensgrote houten beelden die gelijkenis vertonen met de overledenen. Als je geluk hebt tijdens je bezoek, kun je getuige zijn van zo’n traditionele Toraja begrafenis. De Toraja zijn erg gastvrij en nodigen je graag uit voor de begrafenis en het bijhorende feest.

rondreis sulawesi tana toraja blog 4

Behalve bijzondere begrafenisrituelen en prachtige huizen kun je in dit gebied perfect mooie wandelingen maken door de groene natuur. Dagtochten van een paar uur of meerdaagse trekkings zijn mogelijk. Wanneer je kiest voor een tocht van enkele dagen zul je in kleine dorpjes bij lokale families overnachten. Het zal je bij hen aan niets ontbreken, want de gastvrijheid is groot en ze zullen je in de watten leggen met de lekkerste lokale gerechten. Ook is het erg leuk om een scooter of fiets te huren om de heuvelachtige omgeving te verkennen. Indien je op zoek bent naar meer avontuur kun je raften op de Sa’dan of Maulu rivier. De mogelijkheden zijn eindeloos in deze prachtige groene omgeving! Tana Toraja is een must-see in elke Sulawesi reis!

Lore Lindu Nationaal Park

Als je echt van de speciale flora en fauna van Sulawesi wilt genieten, zit je goed in het 230.000 hectare grote Lore Lindu Nationaal Park. In de ongerepte natuur van het park kun je prachtige wandelingen maken. Het Lore Lindu park ligt ongeveer 75 kilometer ten zuiden van Palu en is vanuit deze stad dan ook het makkelijkst te bereiken. Vanaf de grotere steden Manado of Makassar vlieg je in een paar uur naar Palu.

Het Lore Lindu park heeft een unieke fauna met veel dieren die alleen in deze regio zijn te vinden, sommige zelfs alleen op Sulawesi. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Celebes spookdiertje (tarsius), de kuifmakaak, Celebes babiroesa, Celebes beerkoeskoes, de Sulawesi civetkat en de berg- en laagland-anoa. Naast de landdieren zijn er 270 verschillende soorten vogels te vinden, waarvan tientallen alleen in dit natuurgebied voorkomen.

Voor het grootste gedeelte bestaat het nationaal park uit dicht regenwoud. De valleien herbergen echter het allergrootste mysterie: archeologische vondsten in de vorm van megalieten (stenen momenten) en kalamba (vaten). De oorsprong van deze enorme megalieten en kalamba is een compleet raadsel. Naar verluidt zijn deze enkele duizenden jaren oud. Deze heiligdommen doen denken aan de beelden op het Paaseiland. Er zijn meer dan 400 megalieten gevonden waarvan sommige de vorm hebben van een primitief mens, maar ook van een spookdiertje ofwel Tarsier.

De megalieten variëren in formaat van een paar centimeter tot 3 meter, waarbij de ‘Palindo’ wel 4,5 meter hoog is. Onderzoekers hebben echter geen idee hoe de megalieten in de valleien zijn gekomen en wat het doel van deze megalieten is. Een wandeling door het Lore Lindu park is een ware ontdekkingstocht vol mysterie en unieke diersoorten!

rondreis sulawesi lore lindu blog 5

Klinkt Sulawesi als muziek in je oren? Neem gerust contact met ons op en wij vertellen je graag over de mogelijkheden.

Bekijk onze voorbeeldreizen naar Sulawesi »

Volg ons op:

Rama Tours Nieuwsbrief
Altijd op de hoogte blijven van de laatste
weetjes? Meld u dan nu aan!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.