Om met de deur in huis te vallen: het was een geweldig mooie reis!

Het zal een (te) lang verhaal worden om alles op te noemen, maar enkele highlights wil ik u niet onthouden.

Ten eerste Bukit Lawang. Wat een prachtige streek, 7 Orang Oetangs gezien op onze wandeling! Komt vrijwel nooit voor, aldus de gidsen.
Erg fijn hotel. Inderdaad niet al te veel luxe, maar voor de gemiddelde toerist is dit meer dan voldoende! En wat een mooi uitzicht vanuit het restaurant.

Ten tweede het Tobameer. Zeer mooi, mooie vergezichten. Erg fijn hotel en zeer vriendelijk personeel. Erg comfortabel.

De derde is Harau Valley; is ook erg mooi. De eigenaren zijn bijzonder vriendelijk, prachtige wandeling gemaakt. Nonnie kan erg goed koken!

Mooi en luxe hotel in Berastagi.

Het hotel in Bukittingi is ook erg mooi en luxe.

Beide hotels zijn gewoon goed. De andere hotels zijn misschien wat minder luxe, maar door de charme en het bijzondere karakter, locatieen ligging zijn ze in onze ogen minsten zo goed (zo niet beter).

Sipirok is inderdaad een soort eenvoudig doorgangshotel, maar niet slecht. Minder keus in eten in vergelijking met de andere, maar ook dat valt wel mee. Omgeving is prachtig.

De reis naar Sawahlunto is prachtig: langs sawahs en mooie vergezichten. En Sawahlunto is een aangenaam, leuk, klein stadje met veel Nederlandse historie.

Sumatra heeft wat ons betreft twee gezichten: prachtige en soms overweldigende natuur, bijzonder vriendelijke mensen en aan de andere kant, vooral langs de weg, heel erg veel straatvuil, zwerfvuil. Het is niet voor te stellen dat men dat niet opruimt.

En ook in onze ogen veel armoede in vergelijking met Java. Wegen zijn er bijzonder slecht. Volgens ons gaat het meeste geld nog steeds naar Java waar de macht is.

De vluchten zijn prima! Geen klachten.

En de gids en chauffeur: prima. Chauffeur reed veilig. De gids was erg vriendelijk en behulpzaam, vertelde veel en wist ook heel veel.

Door jullie is alles goed geregeld!

We zullen Ramatours aanbevelen aan mensen die naar Azië willen.

Nogmaals dank

Peter Altman