Hallo Rama tours team,

Ten eerste ontzettend bedankt voor het welkom thuis kaartje.
Het was weer echt fantastisch, dank voor de goede organisatie.
Voordat ik alles door loop, eerst even dit.

Arielle je krijgt de hartelijke groeten van chauffeur Mas, wat een top chauffeur, vertelde ons veel onderweg, overleg was uitstekend Mas zei ook steeds het is jullie vakantie.
Liet ons veel zien waar geen toerist kwam (lekker koffie drinken in een dorpje) geweldig.

Henk ook jij krijgt de hartelijke groeten van Simone Gerritsen: het nieuwe duik center & resort Thalassa wordt echt fantastisch mooi. Prachtig restaurant, super zwembad, heerlijk geluncht, was echt verrukkelijk (Bob was onder tussen aan het duiken, Bob duiken ja ja hij heeft afgelopen Juni zijn Padi gehaald) Prima services, je wordt gehaald en gebracht als je in een ander verblijf zit.

Prince John Dive resort: we kregen onze vouchers heel netjes van de lokale agent, op het voucher stond alleen ontbijt en diner dat was niet de afspraak, geen probleem hoor we hebben de lunch zelf betaald, maar we weten natuurlijk niet wat jullie hebben betaald? Na het ontbijt komt iemand van de bediening om te vragen wat je wilt eten tijdens de lunch (kaart en prijzen), ze serveren het als alle duikers terug zijn rond 13:00 uur, prima services. Bob heeft fantastisch gedoken en ons huisje / kamer op palen uitkijkend over de zee was wel heel erg romantisch. Dolfijnen voor de deur _, helemaal top locatie maar wel echt voor duikers. Ook al verblijf je niet in dit resort dan kan je gewoon lunchen bij hun.

Hotel Pantai Gapura: Makassar, mooie start om mee te beginnen, na zoÕn lange vlucht heerlijk om even bij te tanken.

Pondok Eka Hotel: Ze waren aan het verbouwen, de bloemen/planten in het midden zijn vervangen door een zwembad , en er komt nog een verdieping boven op. Het was dus een beetje een rommeltje maakt het uit was toch voor een nacht. Tempe meer was echt bijzonder mooi, in een van de drijvende huisjes thee en pisang goreng gegeten lekkerrrr. In Sengkang wees Mas ons op een leuk klein restaurantje elke dag verse vis, je loopt de straat uit van het hotel en dan schuim op de hoek is het restaurantje. De vis zoek je zelf uit wordt gemarineerd en gaat op het vuur, dat was echt smullen.

Toraja heritage Hotel: Oeps wat mooi, services geweldig, lopend te ver naar Rantepao. Maar het hotel verzorgt een shuttle hier naar toe, kosten niets , je kan de chauffeur wat geven als je dat wilt.
Buffel markt/ varkens markt geweest en Mas hoorde dat er een ceremonie bezig was , dus wij er naar toe, wat een ervaring en al die mensen ongelofelijk, dansen eten en al die prachtige kostuums.
Prachtige omgeving, huizen, rijst velden de een nog mooier dan de andere. Veel gedaan en heel veel gezien.

Tando bone Resort: Dat was een super lange dag, totaal 11 uur gereden naar Lake Poso, momenteel zijn ze aan het werk aan de wegen in de bergen ( zal nog wel heel lang duren, voordat het klaar is).
Vandaar de lange dag. Het resort is echt relax, lekker back to basic. Volgende dag heerlijk gezwommen in het meer en niets gedaan. Volgende dag om 4 uur op gestaan en om 5:30 uur gingen we rijden richting het westen (Tanjung Karang), waarom zo vroeg nu de berg wegen zijn bepaalde tijden gesloten voor verkeer, van 12:00 uur t/m 14:00 uur is de weg open en dan weer tegen de avond.

The 4Fish: Rustig resort, Jan (eigenaar) organiseert erge leuke tochten, Spice tour (rijdend door prachtige natuur, kruid nagel plantages, leuke dorpjes, vulkaan/zwavel meer en een tour naar Tangkoko. En nam ons mee naar goede locaties om te lunchen. Achteraf hebben we toch een beetje spijt dat we geen overnachting hebben gedaan in het Tangkoko nationaal park. Bob heeft een prachtige wandeling gemaakt van 2 uur , maar had nog veel meer willen zien, dus voor natuur lief hebbers boek een overnachting. Zelf heb ik heerlijk aan het strand gezeten en tegen schemer kwamen Bob en de gids mij op halen voor de Tarsius, naar de bewuste boom, onder het lopen heb ik gelukkig nog veel bijzondere dieren gezien zoals de kuifmakaken en ijsvogels en andere bijzonder vogels.

Bunaken village resort: Super echt Super, hadden echt een dag langer moeten blijven (totaal zijn we 3 volle dagen op Bunaken geweest, daar de boot heel erg vroeg ging ivm eb en vloed).
Niets voor niets hebben ze dit jaar weer een prijs gewonnen van Tripadvisor 2013, was zo relax, en echt fantastisch eten, en dan in de middag koffie time met wat lekkers, kon niet op. Hier heeft Bob echt super genoten van al zijn duiken, maar ook gewoon snorkelen was echt gaaf, super blauwe zee je ziet gewoon de schildpadden onder je zwemmen gaaf.

Wat waren wij blij dat we nog een overnachting hadden gepland in Jakarta, we hadden de overstap echt niet gered, want we hadden 1,5 uur vertraging van Manado naar Jakarta. Was wel even slikken als je van zo relax eiland af komt in zoÕn super mega town . Volgende dag zijn we naar het textiel en nationaal museum geweest erg mooi en heel erg interessant. Toen we vanaf het vliegveld werden afgehaald vertelde de chauffeur ons dat onze pickup time de volgende dag om 12:00 uur was, nu daar hebben we even een stokje voor gestoken. Werd niet in dank af genomen, anders hadden we al het leuks in Jakarta gemist ook het lekkere eten, en dat was ook niet onze planning, misschien een tip om dit aan jullie agent door te gegeven. We zijn om 15:30 uur opgehaald, uurtje gereden naar het vliegveld, en onze vlucht vertrok om 19:35 uur, dus we waren ruimschoots op tijd.

Dit was het dan, het was fantastisch zo veel gedaan zo veel gezien zoveel indrukken, heimwee jawel.

Groeten van Bob en Linda.