Hoi Karolien,

Alweer een paar weken terug uit Sumatra, kijken we terug op een prachtige, goedverzorgde vakantie! Met honderden foto’s als herinnering.

In Kuala Lumpur vonden we zonder problemen de bus naar het andere vliegveld. Wel moesten we eerst wat geld pinnen want Euro’s worden niet aangenomen. Vervolgens konden we voor 50 cent pp mee, het mag geen naam hebben….

Steeds stond op de afgesproken plaatsen de chauffeur klaar voor onze transfer, klasse!

Bij Samur Tigra op Pulau Weh dreigde het even mis te gaan toen de chauffeur geld wilde hebben voor de rit die bij onze reis inbegrepen was. Ook de waarnemer van Freddie (die zelf op vakantie was!) wilde het ontbijt in rekening brengen wat ook al inclusief was. Gelukkig had ik een voucher waarmee ik alles kon bewijzen.

Verder is de rest van de reis probleemloos verlopen.

In Bukit Lawang kregen we een privé gids omdat ik net 2 weken voor de reis hartritmestoornis heb gekregen en dus kortademig was. Mede door de attentheid van de gastheer was het toch mogelijk de Orang-Oetans te bezoeken (wij waren net die ochtend naar boven toen jij daar was met je gezin Karolien, en dus zijn we elkaar mis gelopen).
In Tangahan was het ook erg mooi en bijzonder, al had ons onderkomen wel wat schoner kunnen zijn. Overigens vonden we het primitieve totaal geen probleem en alleen maar leuk. Warm dat wel, maar erg mooi!!

De trip met de olifanten was ook erg leuk, de mahoud heeft uitgelegd hoe je een olifant bestuurd, verschilt niet zoveel met een paard. Om de dag mooi te vullen zijn we met een band de rivier afgegaan en hebben gezwommen en gepicknicked bij de waterval een prachtige ervaring. Vanaf Tangahan hadden we een vaste chauffeur en dus eigen vervoer. Burhan, een gezellige man die in het Engels en Nederlands en soms op handen en voeten ons van alles vertelde. We hebben een gids niet gemist!!

Gaande weg de reis werd hij een soort familie! Dankzij hem is mijn wens de Rafflesia te zien ook vervuld. Mochten we ooit weer naar Sumatra gaan dan is het geen twijfel en willen we Burhan weer als chauffeur!!

Dit was onze eerste kennismaking met Indonesië en is bovenverwachting goed bevallen. Wat zijn de mensen vriendelijk en wat is het een prachtig land. Maar ook wat een armoede en wat is het leven anders! De reis was precies zoals we wilden, genoeg tijd alles rustig te bekijken en afwisselend. De Harau-vallei was erg mooi, de betjah’s weinig comfortabel en te smal voor onze dikke billen om er met 2 in te zitten, het eten heerlijk, maar spicy!

Het hotel in Bukkittingi (the Hills) was prachtig, maar had wel wat minder gemogen, bij Ikbal in de Harau vallei was het meer onze stijl. Toch leuk het allemaal mee te maken. Het ligt zeker in de bedoeling terug te gaan en dan naar andere eilanden of eiland.

Nu eerst maar eens de foto’s uit zoeken en nagenieten!

Met vriendelijke groet,

Anneke en Math