Ten oosten van Bali strekt zich een archipel uit van honderden kleine, langgerekte en bijzonder gevormde eilanden, die gezamenlijk de Kleine Sunda eilanden worden genoemd. Deze regio vormt de zuidoostelijke grens van Indonesië en wordt daarom in het bahasa aangeduid als Nusa Tenggara, letterlijk ‘De Zuidoostelijke Eilanden’. De bekendste eilanden zijn Lombok, Sumbawa, Sumba, Komodo, Flores en Timor.

Kleine Sunda eilanden: groots in cultuur en natuur

Zowel het landschap, de natuur als de bevolking op de Kleine Sunda eilanden wijkt af van de rest van Indonesië. Dit is te verklaren door de “Lijn van Wallace” die Indonesië verdeelt in de Grote en Kleine Sunda Eilanden. De wetenschapper Alfred Russel Wallace ontdekte deze denkbeeldige scheidingslijn tussen Bali en Lombok. Ten westen en noorden van deze lijn worden organismen aangetroffen die gerelateerd zijn aan Aziatische soorten, ten oosten en zuiden ervan vooral organismen die gerelateerd zijn aan Australische soorten. Dit is een van de redenen waarom dit gebied zeer interessant is voor de nieuwsgierige reiziger die graag op zoek gaat naar bijzondere en unieke belevenissen.

Ieder eiland in deze archipel heeft een duidelijk eigen karakter en staat garant voor een nieuw avontuur. Het is alsof u telkens een ander land bezoekt! Zo wordt Lombok gedomineerd door een overwegend groen en vruchtbaar landschap en is het naastgelegen eiland Sumbawa alweer wat droger en dunner begroeid. Flores en Sumba kenmerken zich door prachtige bergen en heuvels, verlaten paradijselijke stranden en traditionele dorpjes waar u zich nog bijna in het stenen tijdperk waant. De bevolking van Lombok en Sumbawa is vooral islamitisch, terwijl de inwoners op Flores overwegend katholiek en die op Timor protestant zijn. De Sumbanezen hangen een spiritueel geloof van voorouderverering aan. De flora en fauna op de eilanden is erg afwisselend en begint, naarmate u verder naar het oosten reist, steeds meer te lijken op de flora en fauna van het Australische continent.

Het massatoerisme is op de Kleine Sunda eilanden gelukkig nog niet doorgedrongen, wat zowel voor- als nadelen heeft. Accommodaties en reisfaciliteiten zijn bescheiden van aard, maar hierin schuilt ook de charme; u komt als reiziger veel in contact met de lokale bevolking. Het reizen vereist doorzettingsvermogen, initiatief, flexibiliteit en een gezonde dosis humor. Wie met deze instelling op avontuur gaat, wordt rijkelijk beloond, want de kennismaking met dit buitengewoon mooie gebied met zijn overweldigende natuur en bijzondere culturele schatten is een ware ontdekkingstocht!