Sarawak is qua oppervlak de grootste staat van Maleisië en één van de indrukwekkendste en meest oorspronkelijke provincies van het land. Langs de kust liggen mooie stranden en uitgestrekte mangrovebossen terwijl in het bergachtige binnenland dicht oerwoud en kristalheldere riviertjes het landschap bepalen. De bewoners van Sarawak zijn net zo divers als de vegetatie en veel inheemse stammen, zoals de Iban, Bidayuh, Kayan, Orang Ulu en Penan, leven nog volgens de oude tradities. De meeste Maleiers en Melanau wonen in de kustgebieden en de Chinezen leven voornamelijk in de gezellige en levendige steden zoals Kuching, Sibu, Kapit en Miri.

Sarawak: land van de neushoornvogel

De provinciehoofdstad Kuching heeft een prachtige boulevard, een aantal goed bewaarde koloniale gebouwen en een gezellige Chinese wijk. Aan de overkant van de Sarawak rivier liggen het oude Fort Margarita. Vlakbij Kuching ligt het mooie strand van Damai, het orang utan rehabilitatiecentrum Semonggoh, het Sarawak cultural village en de nationale parken Bako en Gunung Gading.

Ten zuiden van Brunei en Sabah liggen het Niah en Gunung Mulu National park, waarvan vooral de laatste een bezoek meer dan waard is. Het Gunung Mulu park is vooral bekend om zijn gigantische grottenstelsels en ondergrondse rivieren, de vreemde rotsformaties, ook wel pinnacles genoemd en de Deer Cave, waar elke avond een adembenemend schouwspel plaatsvindt wanneer miljoenen vleermuizen de grot verlaten om op zoek te gaan naar voedsel. Een ervaring die u nooit meer zult vergeten!