India is één van de meest fascinerende en verbazingwekkende bestemmingen in Azië. Als u hier naartoe reist zult u merken dat al uw zintuigen worden geprikkeld. Het geurige eten, rumoerige, hectische steden, de heilige tradities en rituelen, de kleurrijke kleding en natuurlijk de honderden miljoenen mensen die u tegenkomt in dit indrukwekkende land.

India is niet alleen een enorm groot land in oppervlak (3,3 miljoen vierkante kilometer)en aantal inwoners (ruim 1,2 miljard) maar ook zeker qua verscheidenheid aan landschappen, kunstschatten en cultuur. Het is de bakermat van grote religies als het hindoeïsme, boeddhisme en sikhisme. De grootste steden zijn de metropolen Delhi, de hoofdstad, en Mumbai, de toegangspoort tot Zuid-India.

Grofweg genomen heeft India in het noorden de Himalaya met haar uitlopers, de vruchtbare laagvlakte in het midden als stroomgebied van de grote rivieren, de droge Thar woestijn in het westen en een plateaulandschap in het zuiden en die wordt geflankeerd door de bergketens van de Oost- en West-Ghats. Tijdens uw reis door een of meerdere van deze gebieden kijkt u uw ogen uit in de diversiteit en schoonheid van de natuur die India te bieden heeft.

India: fascinerend en betoverend

Het land kent een rijke historie door de oude religies en culturen en overheersingen door Portugal, Groot-Brittannië en Frankrijk. U ziet dit terug in de prachtige Hindoe en Jaïn tempels en de meest sprookjesachtige paleizen, immense forten en bijzondere haveli’s in de kleurrijke deelstaat Rajasthan. Prachtige voorbeelden hiervan zijn het City Palace van de radja’s in Udaipur en het machtige fort in Jaisalmer. Het paleis van Udaipur is gedurende 300 jaar gebouwd. U ziet de invloed van verschillende generaties terug in de rijkversierde ruimtes, zoals de ontvangstruimte Diwan-i-Khas. Het oude fort in Jaisalmer rijst statig boven de stad en de woestijn uit en bij zonsondergang krijgt het een gouden gloed over zich heen. Een sprookjesachtig schouwspel! De genoemde haveli’s zijn een soort stadspaleizen geweest voor de gegoede bovenlaag van de bevolking. Deze huizen zijn bijzonder mooi met prachtige schilderingen op de buitenmuren en houtgesneden vensters en deuren.

Een ander heel belangrijk hoogtepunt van India is de Taj Mahal in Agra. De Taj Mahal is als graftombe gebouwd in 1630 door de Moghul Keizer Shahjehan voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal. Het enorme oppervlak van het gebouw en de prachtige symmetrie, het schitterende witte marmer en de reflectie ervan in het water is werkelijk adembenemend. Terecht ook dat dit monument een plek heeft op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

In het zuiden van India waant u zich bijna in een heel ander land. De deelstaten Tamil Nadu, Kerala en Karnataka zijn minder bekend maar daarom zeker niet minder de moeite waard! Door het eigen, ontspannen zuidelijke karakter, de kleurrijke tempelsteden, nationale parken, de groene backwaters, tropische stranden, koloniale en historische stadjes heeft een rondreis door de punt van India u zeer veel te bieden!

Daarnaast vindt u op onze website ook een speciale rondreis langs nationale parken. U maakt safari’s per jeep of te voet en gaat op zoek naar de wilde dieren en prachtige flora die India te bieden heeft. India heeft ruim 40 nationale parken die allemaal hun eigen bijzonderheden hebben. De parken, zowel in Noord- Centraal- als Zuid-India zijn zeer gevarieerd en bieden een onderkomen aan zeldzame dier- en plantensoorten. De Bengaalse tijger is een van de belangrijkste reden om de nationale parken van India te bezoeken. India is een weinige landen waar de tijger nog in het wild leeft. In Ranthambore National Park heeft u grote kans om de tijger te zien. Maar ook vogelliefhebbers komen in India aan hun trekkeen. Er zijn diverse parken die speciale vogelexpedities organiseren, zoals het Keoladeo National Park. Wij hebben een selectie voor u gemaakt uit de mooiste parken, maar uiteraard kunt ook uw eigen ‘wildlife’ reis samenstellen.

Godsdienst en religie nemen een ontzettende belangrijke plek in in het leven van de Indiërs. Zoals eerder vermeld is India de bakermat van religies als het hindoeïsme, boeddhisme en sikhisme. Het overgrote deel van de bevolking is aanhanger van het hindoeïsme, ongeveer 80 procent, daarna komt de Islam met 11 procent.. Daarnaast vindt u ook het boeddhisme, christendom, Jainisme (afscheiding van hindoeïsme) en sikhisme veel terug. Religie ziet u in het dagelijkse leven van de bevolking terug. Overal ziet u kleine tempeltjes waar offers worden gebracht en bijna elke dag is er wel een festival of feest waar een heilige, God of profeet vereerd wordt. De Ganges is de belangrijkste, en samen met de Indus, de heilige rivier van India. Aan de Ganges ligt Varanasi, de heilige stad. Pelgrims komen hier van heinde en verre om te bidden en zich te baden in het water van deze heilige rivier. Bekend en zeer indrukkend zijn ook de crematies die hier plaatsvinden op de ghats aan de oevers van de rivier.

De keuken van India is zeer gevarieerd. Het meest bekende gerecht is de curry. En ook hier zitten verschillen in. Curry’s worden gemaakt met diverse ingrediënten als peper, kurkuma, koriander, komijn, kardamom en venkel. Daarnaast wordt vlees (geen rund!), vis en/of groentes gebruikt. De pittigheid van het gerecht varieert en kunt u vaak ook zelf aangegeven. Een bord Biryani is ook een aanrader: rijst met kruiden en groenten en eventueel wat vlees, vis of ei. Ook zitten er veel verschillen in de gerechten in Noord- en Zuid-India. Over het algemeen is het eten in het zuiden wat pittiger, maar dat heeft u natuurlijk ook zelf in de hand! Proef ook eens een kopje Chai, een kruidige thee met melk of een verfrissende lassi (yoghurtdrankje).